Ez a kinyomtatott oldal a keskenyut.hu honlapjáról
(www.keskenyut.hu) származik.


Történelmi rehabilitáció Szerbiában

Rehabilitálták Draža Mihailovićot

A belgrádi felső bíróság döntése értelmében rehabilitálták Dragoljub Draža Mihailović hírhedt csetnikvezért.

A sokak által történelminek nevezett rehabilitációval megszüntették azt az 1946-os ítéletet, amellyel Mihailovićot halálra ítélték és megfosztották minden polgári jogától. A rehabilitációra vonatkozó ítélet végleges, nincs mód fellebbezésre, mivel egyoldalú volt az eljárás – írja a Tanjug.

Az ítélet magára vonta a nyilvánosság figyelmét, és a bíróság előtt nagy számú polgár gyülekezett, köztük az antifasiszta szervezetek képviselői, az épületben pedig ott voltak a Nők feketében elnevezésű mozgalom tagjai, valamint Mladen Obradović, az Obraz elítélt tagja is.

A többéves eljárást során több tucat tanút hallgatott meg a bíróság, többségében történészeket, továbbá áthallgatták a tárgyaláson készült hangfelvételeket és új dokumentumokat gyűjtöttek be. Egyébként egy egyszerű eljárásról volt szó, nem is volt szembenálló fél, de mivel közérdekűvé nyilvánították, az utóbbi években a belgrádi felső ügyészség is figyelemmel követte.

A rehabilitációs kérelmet az elítélt unokája, Vojislav Mihailović nyújtotta be 2006-ban, később pedig több szervezet és párt is csatlakozott a kezdeményezéshez. Szerintük Mihailović nem kapott jogot a védekezésre, és nem láthatta ügyvédét a tárgyalás kezdetéig. Mint megállapították, nem valósult meg a pártatlan bíróságra való joga, a vádiratot pedig hét nappal a tárgyalás előtt kézbesítették neki. A halálos ítélet kihirdetése után két nappal Mihailovićot Belgrádban kivégezték.

Most külön bizottság foglalkozott a kivégzés helyének meghatározásával, s mivel nincsenek más bizonyítékok, a belgrádi elsőszámú alapfokú bíróság 2013-ban úgy határozott, hogy 1946. július 17-ét határozza meg Mihailović halálának időpontjaként.

© keskenyut.hu 2015-05-16